Oedeem therapie

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel. Er zijn verschillende soorten oedeem. Helaas gaat oedeem niet vanzelf over. Bij Fysiotherapie Louwers werken deskundige oedeemtherapeuten die tevens kunnen meekijken naar bewegen en houding.

Terug naar de specialisaties

Wat is oedeemtherapie?

De behandeling voor oedeem bestaat uit meerdere onderdelen:

  • Compressietherapie: door bandage wordt geprobeerd om zo snel mogelijk afname in omvang te realiseren. Deze bandages zijn vervelend, maar wel een belangrijk onderdeel van de therapie. Als het overschot van vocht weg is, wordt vaak een therapeutische kous aangemeten om het effect van de therapie te behouden.
  • Manuele lymfedrainage: een massagetechniek gericht op de stimulering van de afvoer van lymfevocht en het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfevaten, oftewel knopen.
  • Oefentherapie: vaak bestaat er naast lymfoedeem ook een bewegingsbeperking in het operatiegebied. Ook kan spierkracht afgenomen zijn. Door oefeningen van je oedeemtherapeut kun je de functie van je aangedane ledemaat verbeteren.
  • Ademtherapie: specifieke oefeningen voor de ademhaling verbeteren de afvoer van lymfevocht.
  • Lymftaping: met een specifieke tape met liftende werking wordt de onderhuidse circulatie verbeterd en de afvoer van lymfevocht bevorderd.
  • Voorlichting: over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Hier kun je zelf mee aan de slag.

Toptraject

Als je denkt dat bij jou oedeem ontstaat, neem dan direct contact op met jouw huisarts of specialist. In overleg wordt gekeken of verder onderzoek en/of behandeling nodig of gewenst is. De toptherapeuten van Fysiotherapie Louwers zorgen voor de juiste behandeling zodat jij je weer top gaat voelen.

Zij gaan samen met jou de uitdaging aan

Contact

Fysiotherapie Louwers zorgt voor een behandeling op topniveau, zodat jij met een goed gevoel vooruit gaat: een Top Traject. Een sportblessure, rugklachten of aangezichtspijn?
Welke uitdaging ga jij samen met ons aan? Laat hier je gegevens achter, dan nemen wij contact met je op voor een intake.