Sportfysiotherapie blog

Sportfysiotherapie blog, 13 november 2019

In de zomer maakte Falk, onze sportfysiotherapeut en tevens mede praktijkeigenaar bij Fysiotherapie Rinus Louwers, de overstap van VVV-Venlo naar PSV en daar waren wij natuurlijk enorm trots op. Waar wij ook trots op zijn is zijn opvolger, namelijk Hans Kuijpers… ook sportfysiotherapeut bij Fysiotherapie Rinus Louwers.  Dat Hans nu aan een sportieve carrière bouwt bij VVV-Venlo, dankt hij deels aan zijn moeder. “Mijn vader had een boerderij waar ik af en toe mee hielp. Ik had hier eigenlijk echt een hekel aan dus mijn moeder motiveerde mij en zei geregeld dat ik dan maar extra mijn best op school moest doen en een goed vak moest leren.”

Waar het allemaal begon met een keuzevak massagetherapie tijdens zijn studie sport & bewegen, is hij nu de jongste fysiotherapeut in de Eredivisie.  In dit artikel geeft Hans jou een kijkje in zijn keuken.

 

Sportmassages als springplank

Net als zijn begeleider Falk Louwers, begint sportfysiotherapeut Hans zijn ‘echte’ sportfysiotherapie carrière bij de jeugdelftallen van VVV-Venlo. Toch moest Hans er op een andere manier achter komen waar zijn roeping lag: “Toen ik begon met mijn keuzevak massagetherapie, begon ik ook een massagepraktijk aan huis. Echter wist ik toen nog niet 100% wat ik eigenlijk aan het doen was. Waarom heeft een persoon bepaalde klachten en waardoor zijn deze ontstaan? En hoe komt het nu dat iemand niet hersteld door een 30 minuten durende massage? Dit triggerde mij om hier verder in door te gaan en daarom begon ik uiteindelijk met de studie fysiotherapie.”

 

Hans kwam er al snel achter dat ervaring de gouden sleutel is en dat je dit niet uit boeken kunt leren. Zijn feeling voor het verzorgen en behandelen van sporters begon daarom bij diverse voetbalclubs en bleek een springplank voor iets groters. “Afgelopen augustus ben ik 26 jaar geworden en ik ben daarmee naar mijn weten de jongste sportfysiotherapeut in de Eredivisie. Ik wil nu eerst een aantal jaren ervaring op doen en wie weet komt er in de toekomst nog een mooiere aanbieding!”

 

Sportfysiotherapeut op hoger niveau bij VVV-Venlo

Waar de druk op een jeugdspeler in het amateurvoetbal vaak al (te) hoog is, ligt dat bij een betaalde voetbalorganisatie nog veel hoger. Elke speler wil kost wat het kost doorbreken en daarnaast kijken de trainers/coaches en zelfs ouders mee over de schouders van een therapeut. Na zijn overstap merkt Hans een duidelijk verschil met zijn tijd in de jeugd: “Er mag niet gefaald worden en de diagnoses moeten nagenoeg perfect zijn. Ook als het gaat om prognoses moeten deze op de dag nauwkeurig zijn.”

“Naast mijn werkzaamheden als fysiotherapeut, voer ik nu ook taken uit die normaal bestemd zijn voor datawetenschappers, inspanningsfysiologen, fysiektrainers of zelfs diëtisten. Dit hoort er uiteindelijk allemaal bij en dit zie ik als uitbreiding van mijn ervaringen die ik ook mee kan nemen naar andere patiënten/sporters die ik behandel.”

 

Veel van de ontwikkelingen binnen de voetbal vinden plaats op digitaal vlak. Zo maakt Hans gebruik van vragenlijsten die hij via de telefoon naar zijn spelers stuurt. Een stuk onpersoonlijker dan dat hij gewend is. Daarom blijft hij ervoor waken dat het stukje face-to-face communicatie wel de boventoon blijft voeren.   Overigens merkt hij wel dat apps die helpen bij het opstellen van trainingsschema’s erg handig zijn en goed bevonden worden bij de spelers en daardoor hun herstel een stuk effectiever kan worden ingeschoten.

 

De rol van sportfysiotherapeut bij de jeugd

“Het grootste verschil is dat de meer ervaren spelers bij het eerste elftal beter bewust zijn van de belastbaarheid en de gevraagde belasting. Zij zullen eerder uitstappen of aangeven dat ze niet kunnen/willen trainen uit zelfbescherming. Bij jeugdspelers is het aan of uit en geen middenweg. Ze lopen vanzelf tegen de lamp, maar ook dit is een leerproces. Iedereen heeft een ander lichaam met vooral veel sterke punten (anders halen ze de topsport niet) maar helaas ook een paar zwaktes. Het is de zaak dat de jeugdspelers deze zwaktes gaan herkennen, hieraan gaan werken en zo de kans op een blessure nu en in de toekomst te voorkomen.”

 

Behandeling als manueeltherapeut

Naast sportfysiotherapeut is Hans sinds dit jaar master manueeltherapeut. “Mijn master manuele therapie heeft mij absoluut naar een hoger niveau gebracht. Hierdoor kijk ik nog kritischer naar mijn eigen handelen, op diagnostisch en therapeutisch vlak. Geen enkele behandeling is hetzelfde, je dient rekening te houden met heel veel domeinen, denk aan metaal, fysiek, type blessure etc. Tijdens het behandelen van een patiënt is eerlijkheid voor mij het belangrijkste.

Ik hou niet van kwakzalverij. Natuurlijk pas ik ook behandelingen toe die niet zo sterk onderbouwd zijn, maar hier heb ik wel mijn beweegreden voor. Door hierover uitleg te geven speel ik open kaart met mijn patiënten zodat zij altijd weten waar ze aan toe zijn.”

 

Hans omschrijft zichzelf als een complete allround therapeut wat zo wel zijn behandelingen bij VVV-Venlo als bij fysiotherapie Rinus Louwers ten goede komt. “Tegenwoordig zijn veel therapeuten gespecialiseerd op 1 gebied of op een bepaald vlak. Dit heeft zeker voordelen als een klacht precies in dit domein valt. Echter in de praktijk merk je dat dit niet zo vaak voorkomt. Met compleet bedoel ik dat ik een breed bereik heb m.b.t. mijn kennis en zo veel typen primaire klachten en complexe klachten kan behandelen. Ik duik vol in deze klacht door de nieuwste literatuur op te zoeken en er mee aan de slag te gaan.

Fysiotherapie Rinus Louwers onderscheidt zich door op manueel en op sportgebied gebied hoogwaardige fysiotherapie te leveren. Bij fysiotherapie Rinus Louwers zien wij veel sporters en proberen het onderste uit de kan te halen m.b.t. het behalen van iemand zijn/ haar (sport)doelen. Dit vind ik een van onze onderscheidende vermogens. Iets waar ik met trots aan mee werk!”

 

Ondanks dat Hans geluk heeft gehad met zijn leermeesters Rinus en Falk, heeft hij hard moeten werken om te staan waar hij nu staat.  Als tip wil hij dan ook iets aan iedereen meegeven: ”Luister naar je lichaam, weet wat je kwetsbare punten zijn en werk hier hard aan. Zo kun je het beste en langste blijven presteren!”

Terug naar nieuwsberichten
Terug naar nieuwsberichten