Interview fysiotherapeut Thijs Hikspoors: passie voor fysiotherapie

Interview fysiotherapeut Thijs Hikspoors: passie voor fysiotherapie, 17 april 2020

Naast fysiotherapeut Hans Kuijpers hebben wij nog een collega therapeut die een rol speelt in de fitheid van de spelers binnen VVV-Venlo. Thijs Hikspoors begon in 2017 als verzorger van voetballers bij zijn eigen vertrouwde club, SPV Vlierden. In 2018 ronde hij zijn studie als fysiotherapeut af en kon hij van zijn passie zijn beroep gaan maken.  Waar zijn enthousiasme voor het vak vandaan komt? Wij vertellen het in dit interview met onze Thijs. 

 


“Mensen ondersteunen bij blessures en er samen voor zorgen dat ze zo snel mogelijk hun doelen weer optimaal kunnen behalen is wat het vak fysiotherapie voor mij inhoudt.”


Passie voor de fysiotherapie

De eerste aanraking met fysiotherapie kwam voor Thijs wat ongelukkig. Hij raakte geblesseerd en dit betekende eigenlijk het einde van zijn carrière bij het 1e team van SPV Vlierden. In overleg met het bestuur is hij gestart met het verzorgen van de selectie, waardoor hij de mogelijkheid heeft om andere sporters te helpen. Zijn passie voor het vak is alleen maar toegenomen hierdoor:

“Mensen ondersteunen bij blessures en er samen voor zorgen dat ze zo snel mogelijk hun doelen weer optimaal kunnen behalen is wat het vak fysiotherapie voor mij inhoudt. Dit is bij ieder persoon een ander traject dat we samen ingaan. Hierdoor wordt blijft het werk voor mij interessant en uitdagend!”

Transfer naar VVV-Venlo

Thijs heeft onlangs een transfer gemaakt naar de jeugd van VVV-Venlo. Hierin is zijn rol om de jeugd van VVV-Venlo zo fit mogelijk te houden. Samen met zijn collega Dennis Jagers is Thijs hier verantwoordelijk voor. Samen zorgen ze ervoor dat de jeugdspelers weten waar ze aan toe zijn, zodat de jeugd zo goed mogelijk begeleid en behandeld kan worden.

“Binnen de jeugd van VVV-Venlo zien we veel verschillende soorten klachten. Denk hierbij aan overbelasting, trauma’s bij het voetballen (het blijft een contactsport) en het feit dat de spelers in de groei zitten. Hier komen wij als fysiotherapeut in beeld, namelijk op het gebied van oefeningen en advies om het herstel zo goed mogelijk te laten verlopen.”

Verschil tussen SPV Vlierden en VVV-Venlo

“De grootste verschillen die ik ben tegenkomen zijn het kennen van het lichaam, overbelasting en groeiklachten. De laatste klacht komt bij seniorenteams logischerwijs niet voor. Het kennen van het lichaam is wel aan te pakken bij jeugdspelers. Door advies en een bepaalde manier van trainen kun je klachten voorkomen.”

“Ook is er een groot verschil in motivatie. Jeugdspelers zijn meer bezig met hun toekomst en stellen meer vragen als ze ergens pijn voelen. Het is logisch dat ze altijd willen spelen maar soms is rust belangrijk. Wanneer ze hier een juiste balans in vinden en hun eigen grenzen kennen, zullen ze minder blessures oplopen en beter presteren.”

Mensen ‘echt’ helpen als fysiotherapeut

“Natuurlijk is geen enkele behandeling hetzelfde. Iedereen is anders en komt met een eigen klacht naar mij toe. Uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat het frustrerend kan zijn als het herstel van een blessure te lang duurt. Hierbij kan een fysiotherapeut van pas komen door advies te geven, de patiënt gerust te stellen en indien nodig in de juiste richting sturen met oefeningen. Als ik deze mensen help, geeft het mij als fysiotherapeut ook voldoening.”

De ultieme ‘road to succes’

“Ik hoop de mogelijkheid te krijgen om binnen fysiotherapie Louwers verder te studeren en ervaring op te doen. Ik zit namelijk te overwegen om me te verdiepen in manuele therapie. Daarnaast lijkt binnen de sportwereld werken mij erg leuk maar ik denk dat er binnen de praktijk ook nog veel uitdagingen zitten. Dit hoop ik voor mezelf en door middel van VVV-Venlo inzichtelijk te krijgen.

Tot slot: een tip!

“Luister naar uw lichaam en wees niet bang om vragen te stellen. Wanneer u te lang doorgaat kan het zijn dat u uiteindelijk langer moet herstellen. Trek op tijd aan de bel door bij een fysiotherapeut aan te kloppen. Mochten uw klachten opgelost zijn met adviezen, dan heeft u duidelijkheid voor uzelf en kunt u er weer tegenaan.”

Terug naar nieuwsberichten
Terug naar nieuwsberichten