Claudicatio / Etalagebenen

Wanneer je last hebt van etalagebenen (claudicatio) voel je de drang om tijdens het lopen steeds een poosje stil te staan. Dit komt doordat je benen vermoeid of zelfs pijnlijk aanvoelen bij het lopen van een bepaalde afstand. Etalagebenen kunnen niet genezen, maar met de juiste behandeling kan verergering van de klachten verminderd worden.

Terug naar de specialisaties

Wat is claudicatio (etalagebenen)?

Als je last hebt van etalagebenen of anders gezegd claudicatio, heb je last van slagaderverkalking in de benen. Door de vernauwing in jouw benen kan er niet genoeg zuurstof met het bloed afgevoerd worden naar jouw benen, wat voor klachten kan zorgen. Tijdens het lopen hebben je benen namelijk meer zuurstof nodig. Wanneer je een stukje hebt gelopen krijgen je benen door de vernauwde slagaders minder zuurstof. Dit zorgt voor pijn in je benen, wat wegtrekt wanneer je een tijdje tot stilstand komt. Het wordt etalagebenen genoemd, omdat mensen met deze aandoening hun klachten proberen te verbloemen door te doen alsof ze winkeletalages aan het bekijken zijn.

Symptonen etalagebenen (claudicatio)

De meest voorkomende symptomen van etalagebenen zijn vermoeide benen, pijn of kramp tijdens het lopen of fietsen. De klachten treden op na een bepaalde afstand. Meestal bevindt de pijn zich in de kuiten, maar de klachten kunnen ook optreden in het bovenbeen, bilregio de voetzool of tenen. In ernstige gevallen kan de pijn ook aanwezig zijn wanneer je rust.

Oorzaken claudicatio

Claudicatio hoort bij een natuurlijk verouderingsproces. Echter er zijn wel een paar factoren die dit proces kunnen versnellen dit zijn:

  •      Ongezond voedingspatroon
  •      Roken
  •      Erfelijkheid
  •      Slechte conditie en te weinig bewegen
  •      Diabetes mellitus

Toptraject

Als je met klachten bij Fysiotherapie Louwers komt, zal een van onze toptherapeuten jouw klachten in kaart brengen. Dit gebeurt met behulp van een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Fysiotherapie bij claudicatio is onderdeel van een normaal fysiotherapeutisch toptraject. Als je aanvullend verzekerd bent, vallen kosten voor therapie bij claudicatio hieronder.

Samen bepalen we je doelen en dan kan je Toptraject van start gaan: wij zorgen ervoor dat je je met plezier weer top gaat voelen!

Al onze Toptherapeuten zijn geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister (CKR) Fysiotherapie en voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen, gesteld door het KNGF.

Contact

Fysiotherapie Louwers zorgt voor een behandeling op topniveau, zodat jij met een goed gevoel vooruit gaat: een Top Traject. Een sportblessure, rugklachten of aangezichtspijn?
Welke uitdaging ga jij samen met ons aan? Laat hier je gegevens achter, dan nemen wij contact met je op voor een intake.